2011/02/17

– Nacka inte biblioteken!I kväll har jag och många med mig skanderat rubriken till detta inlägg. Det handlar förstås om att stoppa privatiseringen av biblioteken i Nacka. Det är så självklart att om biblioteken ska behålla sin roll som bibliotek för alla så kan de inte vara vinstdrivande.
Sveriges Författarförbunds ordförande, Mats Söderlund, har idag varit hos Nackas politiker för att få svar på frågan: Vilket problem ska privatiseringen lösa?
Frågan hade inget svar. Inget annat än ideologi.
Nackas politiker talar gärna om Dieselverkstaden som ett föredöme. Dieselverkstaden är ett toppställe. Där har jag suttit och lunchat många gånger med min son, tittat på utställningar, läst tidningar med mera. Men själva biblioteksdelen känns mager. Utbudet av bilderböcker är förvånande tunt. Barnen dras till tv-monitorerna vid speldelen.
En av talarna i kväll drog siffror som talar om att Nackaborna redan idag är bland de i Sverige som lånar minst antal böcker. Han hade många skrämmande siffror om Nacka och biblioteken som jag önskar att jag kunde återge. Så trots duktig, kämpande personal är biblioteken på väg åt fel håll.

Jag hoppas att våra kroppar inte frös förgäves i vinterkylan utanför Nacka Forum. Jag fryser ännu och har faktiskt tagit fram en flaska whisky. Men det känns bra att ha varit, i alla fall en liten myra, i en manifestation som känns otroligt viktig. För om Nackas bibliotek blir privata, hur snart smittas andra kommuner?

1 kommentar:

  1. Hejsan! en mycket bra och viktig manifestation tyckte vi nog alla. Kylan var dock förskräcklig! med stelfrusna fingrar lyckades jag ändå filma en del. Jan Ristarps och även Kalle Güettlers tal fick jag med det mesta av se bibliotek nacka forums blogg.

    SvaraRadera