2014/04/09

Slangbellan


Spänningen var stor. Skulle snittarna bli klara i tid? Skulle snittarna bli goda? Skulle snittarna räcka? Vilka har gjort de snitsiga snittarna? undrade alla.
Det har Mårten Sandén och Jeanette Milde gjort. Tack vare dem höll sig de nominerade och publiken någorlunda lugna i den spända förväntan som låg i luften. Av 120 lästa (av BULTS jury
Sassa Buregren, Grethe Rottböll och Viveka Sjögren) debutanter av ungdomsböcker fanns nu de tre bästa i församlingen. Och EN skulle äras det prestigefyllda priset Slangbellan. BULT:s årliga debutantpris för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur.
(BULTs nya logotyp. Gjord av Jeanette Milde)

 Först intervjuades var och en av de nominerade proffsigt av Grethe Rottböll. Hade jag då haft papper och penna hade jag nu kunnat återge det spännande och intressanta innehållet i var och en. Trots att jag ingen av dem läst kände jag att det här är bra. Jag fick till och med lust att läsa Maths Claessons bok Uttagningen som är en science fiction vilket normalt lockar mig lika mycket som att tvätta fönster.
     När alla hade fått en god presentation var det dags för ögonblicket Ö. Juryn försvann på obestämd tid. Var det inte doften av nervositet som spred sig i lokalen? Så plötsligt ett vrål, en opera-ton eller vad ska man kalla det som Grethe Rottböll utbrast i som fick både mig och kameran att hoppa? Det var dags för prisutdelning. Och vinnaren var:

Cilla Jackert, Dagens katastrofer (Rabén & Sjögren)
Så här lyder juryns motivering:
Trots att Majken ständigt tänker på katastrofer, genomsyras Cilla Jackerts bok av humor och värme. Med formuleringar mästerliga i sin enkelhet levandegörs staden på ett sätt som för tankarna till förra sekelskiftets flanörromaner. Ett fräscht och överraskande grepp för en mellanåldersbok.
Cilla Jackert är manusförfattare för film och teve. Hon har bland annat skrivit tv-serierna Spung, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik.

Grattis Cilla!


Och hårnära vinnare var Patrik Lundberg med boken Gul utanpå.  En dokumentär om när Patrik pluggade en tid i Sydkorea varifrån han adopterades som liten. Grattis Patrik!


Och likaså Maths Claesson för boken Uttagningen. Science fiction vilket inte är konstigt eftersom Maths äger science fiction bokhandeln i Gamla stan. Grattis Maths!


Vad hände med snittarna då undrar du säkert. Jo, trots sin stora popularitet gick inte alla åt utan blev bland annat till frukost åt jurymedlemmen Sassa Buregren. Och kvarvarande laxen fick snittsnitsaren Jeanette Milde ta hem i väskan. Och var befann sig laxen ännu när gryningen var kommen? Jo, kvar i väskan. Så det blev fågelfest med laxsnittar. Kom mås, kom kråka och skata. Idag bjuder huset på bästa maten på vår gata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar