2011/03/19

Fotoutställning på Konst och folk: Johan Rheborg


Idag, på årets första vårdag med strålande sol, hade Johan Rheborg vernissage på sin fotoutställning med bilder från Barcelona. Plats: Konst och folk, Hornsgatan 34, Stockholm.

Johan fick sin första kamera i 12-års åldern. Någon instamatic variant. (Kanske likadan som min första, en Kodak instamatic? Jag har kvar den.) Men det var när han åkte till Barcelona för att koncentrera sig på att skriva som han började flanera med kameran. Han köpte sig en bra kamera och passionen var satt i brand.
I Barcelona är det lättare för honom att som okänd spankulera omkring, men han har plåtat mycket i Stockholm också som blir en senare utställning liksom bilder han tagit i arbetet.
Ofta blir människor irriterade på honom när han fotar, men då traskar han bara snabbt vidare.
När han är ute på sina fotopromenader går han själv och är i sin egen värld med full koncentration på livet genom linsen.

Jag blir avundsjuk. Avundsjuk på att han ger sig så mycket tid till fotograferandet och tar det ända fram till en utställning. Jag älskar också att fota. Jag vill också utveckla det och lära mig ordentligt. Ha en utställning. Varför gör jag inte det? Det är det som är den stora skillnaden mellan att vilja och att göra. (Förutom att han är lite känd också som förstås påverkar publikdraget och alla röda prickar.)

När jag gick på RMI-Berghs gick även Johan där. Han gick scriptwriting. Vi gjorde ett projekt ihop. En skiss på en reklamfilm för SL. Vi hade gjort en både rolig och briljant idé. Det tyckte inte läraren. Den var tydligen könsdiskriminerande också om jag minns rätt. (Ärligt talat, idén var så pinsamt dålig att jag aldrig skulle vilja återberätta den.) Jag känner på mig att det var den fadäsen som sedan gjorde Johan till den han är idag. Han fick revanschlust och drivkraft. Och det är tack vare mig. Den där revanschlusten tar aldrig slut så han gör bara det ena efter det andra och allt verkar bli bra. Kunde han då inte fotografera lite dåligt? Ha en liten pinsam utställning? Nej! Han är ju så imponerande bra! Bra bilder. Bra formkänsla. Bilder med en historia. Fasen vad livet är orättvist.

Jag var inte den enda som beslutat mig för att se bilderna ’’live.’’ (Jag har följt hans fotande på facebook.) Det var folk till och med på gatan. Syret var nästan slut därinne.

De här tjejerna var säkert bara vanliga fans som fotade till skillnad mot mig som kom från The world famous blog – Jeanette Milde. Alltså, det är lysande att vara ’’bloggerska’’. Man träder in i salen som om man kom från New York Times och smattrar igång med kameran. Medan man fotar förstår man att alla runt omkring just tror det och säkert gärna vill komma med på ett litet hörn. Det är lysande att för en stund leka någon annan. (Tänk om tjejerna var från New York Times och jag kanske kom med på ett hörn.)

Klasskamrater från Scriptwriting på RMI-Berghs. Jag vet så väl vad han till höger heter. Men det kommer inte ut ur hjärnan. Jodå, han heter Henrik Lagercrantz. Jag kom på det alldeles själv!

Den här bilden gillar jag skarpt. Först ser man gubbarna och funderar över om de har lunchrast, om det är deras hemliga klubb eller om de bara sitter och löser världsproblemen?Sedan ser man att i bakgrunden sitter deras fruar? och har en egen hemlig klubb? De har förstås haft en diskussion allihop med delade meningar. Därav bildades två läger. Hur länge varade kriget?

Efter att ha stirrat på prissumman 38000:- så tedde sig det ynka priset 5400:- som en fjärt i rymden. Och jag var upprymd. Kände att jag ville köpa. Skulle köpa. Och vad är väl 5400:- jämfört med 38000:-? Jag gick runt som en shoppare. Behövde bara ta beslutet: Skulle det bli gubbgänget eller kanske paret på bänken eller …?
Som tur var kände jag igen den där rymdkänslan jag drabbas av ibland. Fick andas in några djupa andetag som tyngde ner mig på jorden igen. En ostadig landning, men jag hann i alla fall ut genom dörren – utan att ha shoppat.

Min son (5 år) sa när han såg Johan: Mamma, du sa att han var med i Solsidan. Men du sa aldrig att han levde på riktigt!

……………………………………………………………………………………………………………

Bilden ovan och de under är bilder jag tagit på skolresa i just Barcelona år 1989. Bilderna här är avfotade ur en bok som min klass gjorde. Boken heter Barcelona.7 kommentarer:

 1. Kanske inte bara fan utan väldigt fotointresserad.
  Vi hade haft årsmöte i vår fotoförening och tyckte det var en bra idé att kika in då han är en superduktig fotograf.
  Fina bilder har du fångat i alla fall =)
  Mvh Lena

  SvaraRadera
 2. Som sagt var..till höger med kameran i högsta hugg..står en lika fotointresserad medlem I Bella Pictura:-) Fina bilder av mingel och Rheborg. Mvh Anna

  SvaraRadera
 3. Vad kul att ni hittade till The world famous blog. :-) Där ser man vad ett känt namn kan dra till sig. Jag hoppas ni läste in ’’tonen’’ i det jag skrev, att jag skojade. Ni kommer ju kanske från New York Times till och med, vad vet jag? Men jag låtsas för en stund att jag är lite viktig. Har ni någon hemsida/blog där jag kan kika på era bilder så vore det kul.
  (Man ser på era kameror att ni är fotointresserade!)
  Ha det bäst! ;-) Jeanette

  SvaraRadera
 4. Här finns vår fotoförening på nätet:
  http://www.bellapictura.se/
  Och på söndag den 27 mars har vi en samutställning med SVEFO på Midsommargården, Telfonplan 3. Info om utställningen finns här http://www.fotosidan.se/blogs/form09/vernissage-11.htm (min blogg)
  The world famous blog är varmt välkommen =)

  Här finns även Annas blogg med vackra bilder:
  http://www.fotosidan.se/blogs/bilderochord/index.htm

  Ha det så gott =)
  Mvh Lena

  SvaraRadera
 5. Tack! Ska genast titta! Har ni inga fotokurser åt avundsjuka berömdheter?

  SvaraRadera
 6. Det verkar som man måste vara medlem och logga in sig för att kommentera på er hemsida. Väldigt vackra bilder skriver jag här istället! Och menar då Anna Forsmans bilder som jag precis tittat på. Tack för det!

  SvaraRadera
 7. Och här ett axplock av Lenas fantastiska bilder

  http://www.lenapesula.se/ eller på fotosidan: http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=135429

  fotgraferande är som ett gift.. det går inte att sluta:-)

  Ha det gott!
  Anna

  SvaraRadera