2015/08/26

Releasefest på Rabén

Stackars bloggen, så bortglömd! Hoppas den blir glad nu med ett nytt inlägg. Ett inlägg om gårdagens releasemingel på Rabén och Sjögren för två antologier där jag gjort omslagsbilden som också använts till tapet samt illustrerat Mårten Melins fina texter och dikter.
Louise Bååth har gjort den grafiska formgivningen av böckerna.

Brev från Rabén:
Hej alla som har varit med och bidragit till fantastiska ”Bara för dig på lågstadiet”!

Tisdagen den 25 augusti (kl. 17-20 cirka) planerar vi att ha ett releasemingel för våra fina antologier ”Bara för dig på lågstadiet” och ”Bara för dig på mellanstadiet”. Vi kommer framförallt att bjuda in lärare till detta event och tänker oss en inspirationskväll för dem och samtidigt en fest för alla er som har medverkat med bidrag i böckerna. Jag återkommer lite längre fram med mer information om upplägget, men boka gärna in datumet redan nu. Festen äger rum här på förlaget – i vårt café och om vädret tillåter på gården.

På bokmässan kommer det att vara ett miniseminarium med utgångspunkt i böckerna, där Mårten Melin (lågstadiet) och Kerstin Lundberg Hahn (mellanstadiet) kommer att medverka tillsammans med Sofia Hahr. Miniseminariet äger rum på fredagen kl. 13.30-13.50. Hoppas att många har möjlighet att komma!

Vi kommer att göra ett fint utskick med båda antologierna inom kort, så om du har egna kontakter som kan tänkas vara bra ambassadörer för böckerna är det bara att mejla mig namn och kontaktuppgifter så skickar jag.

Bästa hälsningar
Kapitelbok. Denna inbjudande antologi, Bara för dig på lågstadiet, med nio längre berättelser, några dikter och en serie bjuder på verklig läsglädje för de lågstadiebarn som övat upp sin läsvana. Samlingen är skapad av en rad kända författare och illustratörer, som med finstämda, roliga och spännande historier ger en mångfacetterad bild av livet i lågstadieåldern. Berättelserna är genomgående skildrade ur ett jagperspektiv vilket framkallar en förtrolig närhet till läsaren, och vi får ta del av barns upplevelser med vänner, i familjen och skolan. Särskilt starkt intryck gör inledningsberättelsen av Lisa Bjärbo, där vi möter Maya som önskar sig en hund i åttaårspresent. Medan hon berättar om sitt tjat på föräldrarna anar läsaren hennes utanförskap i skolan - det är träffsäkert, gripande och varmt humoristiskt skildrat på samma gång. Pelle Forshed fångar i sin serieberättelse med underbar humor hur den osäkre Fjodor på ett drastiskt sätt försöker slippa högläsningen i skolan. Pseudonymen Siri Spont berättar om Dagim som på sommarfritids oroar sig för några tuffa killar. Bokens svartvita illustrationer i vitt skilda stilar skapar ett trivsamt och spännande uttryck som inte minst ger fint stöd åt läsningen. Genom berättelsernas jämna höga kvalité blir läsningen intressant rakt igenom, de frammanar inlevelsefull igenkänning likaväl för flickor som pojkar. - - Boel Peterson.

Tolv författare ligger bakom denna novellsamling som riktar sig just till mellanstadieåldern. Flera av författarna är synnerligen namnkunniga medan några är nya för mig. Ingen av författarna väjer för starka känslor eller ämnen. Vi rör oss mellan högt och lågt, stort och smått. Det är sorg, glädje, skräck och pinsamheter. Ungefär som livet självt. En hjärttransplantation som inte blir av, mens som kommer olägligt, att inte blir bjuden på festen, att medla mellan skilda föräldrar samt vådan av att tillhöra den perfekta familjen. Det är en synnerligen välskriven och balanserad samling berättelser och flera av dem kommer att stanna kvar hos mig länge. Varje novell avgränsas av ett svartvitt mönstrat försättsblad, illustrerat av Jeanette Milde. Det är snyggt och lagom obarnsligt för åldersgruppen. Varje novell är 8-10 sidor lång med ganska luftigt satt text. Boken är utmärkt för så väl egen slukarläsning som för läsning i skolan där man stannar upp efter varje berättelse och samtalar. För det finns verkligen mycket att prata om, både vad det gäller form och innehåll. Jag hoppas verkligen att texterna i Bara för dig på mellanstadiet når fram till riktigt många! - - Sarah Utas

Den här antologin har samlat tolv texter och serier om hur det är att gå på lågstadiet.

Roligt, sorgligt, spännande, pirrigt … Så är det att vara ganska stor men ändå fortfarande liten och det har några av Sveriges främsta författare så fint satt ord på. En varm och härlig bok att läsa tillsammans och spara!oliDen här antologin har samlat tolv texter och serier om hur det är att gå på lågstadiet.t, sorgligt, spännande, pirrigt … Så är det att vara ganska stor men ändå fortfarande liten och det har några av Sveriges främsta författare så fint satt ord på. En varm och härlig bok att läsa tillsammans och spara!


Träffsäker och rolig antologi om att gå på mellanstadiet. 
Roligt, spännande, pirrigt, läskigt och sorgligt. Livet på mellanstadiet har många sidor beroende på vem man frågar och det behövs många olika berättelser för att ge en hel bild. Då är en antologi helt perfekt. Den här är en samling berättelser av tolv välkända författare om hur det är att vara liten, men ändå ganska stor. Det handlar om skolan, familjen, kompisar, vad man har och inte har gjort och fått och en massa känslor däremellan. En underbar, varm bok full av stark igenkänning, och precis lagom långa berättelser att fundera över och ta med sig ut i livet!

Se även Janina Kasteviks blogg Bläddra, bläddra och Mårten Melins blogg.2 kommentarer:

  1. Det var kul att träffa dig! Och tack för ditt lockande, härliga omslag till antologin!

    SvaraRadera
  2. Hej Janina, kul att träffa dig och din söta syster! Ska länka till din och Mårtens sida imorgon.
    Jag har gjort omslagsillustrationerna, men typografin är gjord av Louise Bååth.

    SvaraRadera