2011/02/24

Glad nyhet om Akademibokhandeln!

Måste göra ett till inlägg idag för att jag blev så glad över att Akademibokhandeln fått en klok VD som heter Bo Holmberg och som ändrar kurs på kedjan. Från att nu en tid varit ett bäst-säljar-skyltfönster med fokus på prislappar ska de nu bli det man vill ha en bokhandel till: kunskap, information och bredd.
Om det är pris man är ute efter handlar man på nätet. En bokhandel ska bjuda på lusten. Man ska gå därifrån och ha köpt minst tre böcker, fastän man bara tänkt titta, för att personalen tog hand om en och berättade om läsupplevelser, visade på förslag, lät en sitta ner och titta och känna på böckerna.

Jag kommer ihåg när jag bilade i USA med en kompis som hade ett visst jobb att utföra. Då när han jobbade, satt jag på golvet i en bokhandel. Eller kröp omkring. Eller satt i en fåtölj och bläddrade. Glömde bort att äta. Jag boade in mig. Personalen såg mig som en inventarie. Och mot slutet av dagen nästan tjöt det om Visakortet när jag gick genom kassan. Mina armar var jättelånga. Jag vet precis känslan. Någon blandning av lycka, svindel, dimma och rymden. ’’Jag har inte knarkat, men jag vet inte var jag är eller vad klockan är eller vart jag är på väg och jag ler i alla fall. För jag har upplevt något och mina påsar är fulla.’’

Två föredömen är de små barnbokhandlarna Bokspindeln och Bokslukaren. Dom har fattat grejen. Där kan man bli ruinerad.

Så heja Bo Holmberg! Och heja alla bokhandlare som kämpar. Låt lusten styra er och ni ska vinna. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar